Jeden deň v Oslo

Po niekoľkohodinovej ceste po švédskej diaľnici okolo obeda prichádzame do Oslo. Konečne. Diaľnica vo švédsku sa neplatí, ale pri vstupe do Nórska sa musíte zaregistrovať tu. Treba vypísať osobné údaje, údaje o aute a číslo kreditnej karty. Podľa prejdených úsekov si stiahnu zodpovedajúcu sumu, takže na mieste nič neplatíte. 

Ešte po ceste sme našli cez internet kemp Sjølyst, ktorý bol blízko centra mesta a mohli sme tam nechať auto a ísť na prehliadku mesta na bicykloch.Na orientácii po Oslo sme použili mobilnú aplikáciu Sygic travel a tak sme za poobedie stihli prejsť skoro všetky pamiatky a vidieť naozaj kus mesta. V tomto sú tie bicykle naozaj super, pešo by sme to nikdy nestihli a hlavne by sme sa poriadne nachodili.

V Oslo odporúčam pozrieť ikonickú budovu opery- Oslo opera house, parlament- Parliament of Norway Building, divadlo, radnicu- Oslo Town Hall. Ďalej stojí za zaujímavosť kráľovský palác– my sme mali šťastie a videli sme výmenu stráží. Vedľa paláca je krásny park Slottsparken, kde si môžete oddýchnuť a zrelaxovať. Za zmienku určite stojí aj Oslo Cathedral– my sme však vnútri neboli, nestihli sme to do 16 hod, kedy je otvorené.

Môžete využiť Hop on hop off Oslo vláčik za 150 NOK/cca 15, 80 € na osobu. Trochu ďalej od centra je pevnosť Akershus, my sme tam neboli. Hneď vedľa radnice je pešia promenáda a Aker Brygge District, čo boli pôvodne lodenice a továrne. Dnes je tam promenáda, kopec reštaurácii a obchodov. Určite nevynechajte Karl Johans Gate, čo je hlavný bulvár mesta, kde sú obchody známych značiek a je to jedna z najstarších častí mesta. Môžete navštíviť množstvo múzeí, napríklad Nobel Peace Center, Munch muzeummúzeum umenia a veľa iných. Na tejto stránke si môžete pozrieť všetky zaujímavosti a atrakcie v meste Oslo, alebo použite už spomínaný Sygic travel, prípadne google destinations Oslo.

O tom, že je tam celkom draho sme sa presvedčili hneď v prvý deň. Boli sme sa najesť v Mc Donald, kde sme zaplatili 405 NOK/ cca 43 € za štyroch. Na Slovensku nás rovnaká „večera“ vyjde na 25 €.

Pokiaľ potrebujete hocikde vo svete WC alebo free wifi, Mc Donald alebo Hard rock cafe je vždy dobrá voľba. A to si tam ani nemusíte nič objednať. V Mc Donald to nikto nerieši a v Hard rock cafe treba povedať, že sa idete iba pozrieť. Pre tých, čo nevedia o čo ide, tak je to sieť reštaurácií a barov, ktoré sú vždy v historickej budove konkrétneho mesta. Každé mesto, ktoré chce mať túto reštauráciu musí požiadať o povolenie a dokladovať historickú hodnotu budovy. Potom je žiadosť posúdená a schválená alebo zamietnutá. Vraj sú podmienky veľmi prísne. A čo je na tomto mieste zvláštne? Sú tam ako rekvizity rôzne časti oblečenia alebo hudobné nástroje slávnych spevákov či členov skupín. Niektoré údajne darovali sami speváci. Je tam aj predajňa so špeciálnymi tričkami a suvenírmi, v niektorých mestách aj celá výstava oblečení a doplnkov. Preto nebude nikomu čudné, keď sa tam pôjdete pozrieť. Okrem toho, ak máte radi hamburgre, tak sú tam jedny z najlepších, čo som jedla.

Marína
Hard rock cafe

V Oslo sme vymenili aj 200 € za nórske koruny. V čase našej návštevy bol kurz 1 €=9,50 NOK. Nakoniec sme však prišli na to, že ich ani nepotrebujeme. Všade sa totiž dalo platiť kartou, jedine v niektorých kempoch bola teplá voda v sprchách platená a vtedy sme potrebovali 10 NOK mince. Po ceste z centra mesta späť do kempu sme sa zastavili v maríne, kde si môžete posedieť na lavičke a nasávať atmosféru.

Cena kempu 300 NOK/ cca 31,60 € vrátane pripojenia na elektrinu na jednu noc.

Počet najazdených km: 405

Ak vás zaujíma aj naše ďalšie putovanie po tejto nádhernej severskej krajine, všetko nájdete v cestopise Nórsko- čo sme videli za 14 dní, čo sme nestihli a prečo sa chceme vrátiť.  Ak chcete cestovať na vlastnú päsť, ale nemáte čas na plánovanie trasy, zháňanie informácií o výletoch, najlepšej trase, atrakciách, plážach či mestách, riešením je hotový itinerár od niekoho, kto tam bol a všetko vyskúšal na vlastnej koži. Dám vám nezaujaté informácie o tom, čo sa oplatí vidieť a čo je iba turistická pasca. Dozviete sa, kde sme boli ubytovaní a či sa nám tam páčilo. Pripomeniem vám, čo si nezabudnúť zobrať a mnoho iných užitočných informácií. Súčasťou cestopisu je aj kompletný finančný rozpočet a veľké porovnanie, koľko by vás rovnaká dovolenka vyšla cez cestovku a koľko sme ušetrili pri 4 člennej rodine. A to budete pozerať, koľko sa dá ušetriť.

Gabika Remšíková

Som obyčajná zamestnaná žena, manželka a matka dvoch puberťákov. Okrem svojej rodiny milujem cestovanie a objavovanie nových krajín. Už niekoľko rokov cestujem tak často, ako sa dá. Teda vždy, keď mi to čas a financie dovolia. Počas týchto rokov som sa naučila MAŤ čas a MAŤ financie. Chcem vás inšpirovať a ukázať vám, ako na to. Ako spoznávať svet a nezruinovať pri tom svoj rodinný rozpočet. Niečo o mne a mojej cestovateľskej rodine si môžete prečítať tu>>>> SOM AUTORKA E-BOOKOV, CESTOPISOV A ONLINE KURZOV: všetko nájdete tu >>

Pridaj komentár

Close Menu